DOB main

In closest proximity to the Swiss border the Döbele Square forms one of the anchor points of Konstanz city centre. In contrast to the former function as a parking lot, we suggest a precisely adjusted solution within the given traffic situation. Three simple building volumes manage to form a whole new place. A housing tower, a round shaped block with a semi-public courtyard with integratet super market and market hall and a small pavillion, that serves as connector to the city centre. Noise is buffered by the building masses so that a local square can evolve. Despite the destinctive style the concept connects seamlessly to the neighbourhoods.

Client

City of Konstanz

Role & Scope

Open Urban Planning and Architecture Competition

Time

2013

Team & Collaborators

helsinkizurich (Mirjam Niemeyer, Tommi Mäkynen, Jonathan Kischkel), Cadrage Landschaftsarchitekten (Landscape Architecture), Michael Angelsberger Munich (Traffic Planning)


< back

Share this