RUU_HZ_Website_Main-Image-AND-Karroussel_683x337.jpg
 

Ruusupuisto Extension between the Alvar Aalto Museum and the Museum of Central Finland in Jyväskylä.

The local landscape continues through the museum and the interior spaces create a forest of spatial elements. The fragmentation of the interior creates numerous settings for the merchandise. The central big stairs are an active space not only for moving, but also for sitting and displaying sellable items. Programmatically the indoor is a relaxed open mix. Office workstations are spread to different locations within the shop, blurring the line between private and public space.This allows a flexible spatial principle and more open space. Also the ground floor becomes part of the shop and its display window. The façade is louvered, but has big open glass panes in strategic places. This addition of the museums can also be used separately with its own front entrance, for example for events and shopping outside the museums’ opening hours. Activities can also connect the indoor space to the garden. Skylights add intensity to the three-dimensional character of the fragmented massing of the interior spaces.

Client

Alvar Aalto Foundation

Role

lead architect

Scope

Public building open design competition

Time

2015

Team & Collaborators

helsinkizurich 

Share this